Halaman

Jumaat, 16 September 2016

Lipstick

Semalam aku masuk kek kedai make up. Ni pengalaman baru bagi aku sebab aku memang tak gemar masuk kedai macamni. Satu sebab aku jahil tentang benda ni, dua aku tahu sale assistant kalau tengok aku memang tak macam pelanggan berpotensi pun.

Tapi lately, aku gemar tengok model-model pakai lipstick. Dengan bibir yang penuh, buat aku geram nak gigit. Haha.

Jadi, silap aku, aku mencuba semua tester yang agak aku suka. Aku suka warna gelap matte ditulis kat situ. Kadang-kadang, aku tak tahulah apa benda matte tu, brand ke, jenis ke, apa ke. Kalau cat matte kereta aku tahu dan suka. Beberapa gambar, aku snap dan bagi pada husband. Dia suka. Tapi natijahnya, bibir aku kering sampai keesokan paginya.

Dan akhirnya aku beli satu.

Ianya kadangkala aku tak tahu, diantara merindui gadis berlipstik untuk aku cumbui, atau aku suka tengok muka aku dengan lipstick.


Sabtu, 10 September 2016

Realiti kapal kecil kami

Husband adalah pengurus rumah sepenuh masa. Dan sejak kami tubuhkan NGO, husband lebih kepada menguruskan aku. Haha.

Dulu dia pekebun kelapa sawit selepas keluar tentera dan ikut rakan-rakan komuniti menjaga shelter home dan sebagainya. Bila kami berkahwin, ladang keluarganya diambil alih tugas oleh abangnya. Beberapa kali husband mencari pekerjaan, tapi dengan usianya yang agak berumur, jadi agak sukar. Jujurnya, aku lebih mudah bila husband sekadar menguruskan rumah. Husband lipat baju lebih cantik dari aku kemas, mengemop lantai lebih bersih dari aku mop dan pastinya lebih pandai memasak dari aku yang lansung tak tahu masak.

Husband resah juga kerana seolah dia tidak memberi nafkah kepada ku.Kataku aku tidak kisah, alhamdulillah rezki kami tidak pernah putus. Kami juga ada buat sedikit perniagaan online, yang suami selalu uruskan bila ada permintaan.

Jujurnya aku sangat bahagia, bila suami menguruskan rumah. Suami sediakan pakaian untuk aku ke tempat kerja, bekalkan makanan untuk kepejabat, sesungguhnya tidak ada apa lagi yang aku minta. Tapi aku tahu, husband segan bila berjumpa rakan-rakan dan ada yang bertanya dia kerja apa. Bagi aku husband adalah pengurus bisnes kecil kami dan jug membantu aku dalam perjalannan NGO kami yang memang mengikut kemampuan kami.

Harini kami balik kampung, jaga mak. Dan husband memang mempunyai kemahiran tinggi menjaga orang. He is good in that. Suapkan mak, pujuk mak, layan mak. And I fall in love with him more and more because of this :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...