Halaman

Ahad, 25 Mac 2018

Problema? hubungi?

Blogger aku tengok makin masalah. Aku telah log in dan cuba untuk membalas komen-komen, tapi tak boleh. samada briowser aku yang masalah atau blogger yang problem.

Sekiranya mahu menghubungi aku, boleh menggunakan whatssap disini memang secara direct, link itu juga aku gunakan untuk advokasi HIV, bila berkelapangan inshaallah whatssap yang masuk memang aku akan balas.



Ahad, 4 Mac 2018

LGBT is not a good life

 A good life apa kalau boleh clash dan one night stand sesuka hati. Ya, ramai yang setia. Tapi tak keliru ke bila dengan orang yang kau tertarik tidak batal wudhu? Kalau kau masih percaya agama dan kalau kau masih solat, cuba fikirkan itu.

Kata kau jangan jaga hak dan tepi kain kau.
Eh sedangkan orang lelaki perempuan yang belum kahwin pun boleh kena ketuk pintu kalau bersekedudukan, jadi kau apa? kawan? Tipu siapa?

Bukan benci.
Tapi aku minta kau berfikir.

Apa khabar? Lama tak ketemu. :)

Yep, aku masih sayang dan membencimu.Serentak.

Jwapan aku pada PRO LGBT (1)

Katamu:

Untunglah orang Hetero boleh berkahwin.

Jawapan aku:
Berkahwinlah kamu dan bercerailah kamu tanpa dokumen. Orang hetero tidak semudah itu.

Selasa, 5 September 2017

Nas dan pseudonym NH

Aku antara salah seorang follower video-video Nas 1 minutes.
Dan menelusuri komen-komen di page beliau,aku agak terkejut bila dia dikatakan tidak boleh masuk ke Bangladesh. Kemudian bila scroll lagi kebawah baru tahu beliau adalah pemegang passport Israel. Yang bermakna beliau adalah rakyat Israel. Lucunya sebelum ini aku menyangka dia adalah rakyat salah sebuah negara Arab Muslim. Rupanya salah sekali.
Ini membuatkan aku mencari lagi maklumat samada dia boleh memasuki Malaysia, carian google agak gagal.
Kemudian diberikan link oleh rakan-rakan yang baik hati. Yep, Malaysia mengharamkan kemasukan rakyat Israel yang menggunakan passport Israel (kalau salah tolong komen).
Mulanya aku rasa tidak adil,bukanlah kerana aku minat sangat Nas ni,tapi sebabkan aku selalu percaya pada bahawa manusia adalah universal,kalau kau Israel tak semestinya kau sokong apa yang tentera Israel buat.
He is talented.
Tapi kemudian,mudah je ,aku terfikir yang Malaysia tidak pernah mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara.
Sudah pasti ianya juga menidakkan passport Israel!
Jadi, Nas kalau anda seorang pejuang hak asasi manusia,sila tukar kerakyatan anda. HAHA.Nas tak kisah pun.

ps: aku pernah punya sahabat online, seorang doktor pakar bedah di Israel, pernah aku mahu mengutuskan parcel untuk dia, kecoh di pejabat pos, sebab tidak ada courier yang boleh sampai kesana.

nota: aku kini ada blog baru, http://suamikuhivpositif.blogspot.com Disana aku menggunakan pseudonym NH. Mungkin bila aku dah bersedia atau aku dah tak mahu berfikir pandangan orang, aku akan terus menggunakan nama MG disitu. Disitu aku menulis untuk komuniti HIV. THATS MY CARPE DIEM!! 

Khamis, 18 Mei 2017

Bila mendengar

Sejak akhir-akhir ini aku mula belajar sekadar mendengar luahan atau permasalahan. Aku belajar untuk tifak menyimpan didalam hati. Mungkin aku telah sedar, kadangkala kita hanya perlu mendengar,bukannya membuat penyelesaian atau mencadangkan penyelesaian.

Deanna dah temui seseorang yang sangat menyayangi dia. Aku ingin lihat dia bahagia.

Didunia ini setiap manusia hadapi ujian yang pelbagai. Dan kita berunyung kerana hanya melihat dan kemudian pulang ke dalam diri dan hadapi ujian sendiri, yg empunya kita.

Khamis, 23 Mac 2017

Apa yang paling bererti?

Selalu rakan plu berkata,ada keinginan nak kahwin macam orang normal. Sebab nak anak.

Dalam aku fikir-fikir, memang perkahwinan dan hanya sepasang ni,boleh mengundang jemu. Ya, Allah belum rezkikan kami untuk dapat anak. Tapi jujurnya selain dari sedikit jemu dan orang lain yang kerap bertanya, aku sedikit pun tak gusar.

Kerana,aku rasa sangat cukup dengan dia. Seumur hidup manusia mencari cinta. Dan yang paling indah bila kau berjumpa insan yang mencintai kau, dan ianya tidak salah dimana-mana sisi pun.

Pergi bercuti, pergi kemana sahaja,kau tahu tidak perlu kau resah atau curiga, atau keliru samada kau berbuat sesuatu yang salah.

Cuma ya kadangkala kekuatan mental itu perlu, akan ada bisikan-bisikan mengatakan sebaliknya. Bukankah iblis itu tidak pernah berputus asa dan, dia tahu ini ujian kau yang terbesar.

Cukup.

Selasa, 14 Mac 2017

Internet dan dunia plu

Aku hampir terleka,dan aku hampir jatuh. Sekarang ni dah ada apps dating untuk golongan lesbian. Dari sekadar mencuba,aku hampir suka.

Dulu mana ada benda ni.

Otak aku mula berfikir one night stand.
Otak aku mula berfikir macam-macam.

Dengan kumpulan group dan whatssap yang bermacam-macam. Persoalannya hanya mahu dan tidak sahaja.

Inilah cabaran dan ujian. Terleka akan ada ruang untuk semua tu.

Dan aku pula kadangkala hati memanggil-manggil. Hah,jangan pula kamu sibuk bertanya adakah kerana aku tak bahagia. Kau bahagia sangat ke? Bahagia itu bukan rasa 424jam. Bahagia itu bukan boleh diukur dengan pembaris 15meter.

Kalau aku kata aku bahagia tetapi kerana bahagianya aku,maka syaitan selalu memperbaiki teknik godaannya dan mengupgrade jarum-jarumnya,boleh kau terima? Tak boleh juga kan. Kau bukan boleh terima pun apa sahaja kata-kata aku,kan. Takpe,aku doakan kau bahagia dijalan yang baik itu.

Disaat korea utara dan malaysia tegang dan kami rakyat malaysia ni semua membenci mr1M tu, aku yakin kau takkan memaafkan aku. Takpe. Entry ni bukan untuk kau.

Aku hanya malaikat gelap. Iaitu insan yang percaya,segelap manapun hidup aku,aku perlu percaya tuhan pasti mentakdirkan kebaikan untuk aku, kerana bersangka baik pada tuhan itu perlu. Kebaikan itulah simbol sayap-sayap malaikat dalam imaginasi aku. Dan gelap itu,ialah dunia gelap yang sentiasa aku takut,tapi kadangkala hati menarik aku untuk terjun kedunia itu.

Bacaan bulan ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...